Rachmaninoff Depresyonu Nasıl Yendi?

Konu Başlıkları

Yaratıcı ve duygusal eserleriyle tanınan Rus besteci, piyanist ve orkestra şefi Sergei Rachmaninoff, ilk senfonisinin başarısızlığı nedeniyle depresyona girmiştir. Ancak aynı zamanda amatör bir müzisyen olan yakın aile dostu Psikolog Dr. Nikolai Dahl’ın terapi seanslarıyla (Hipnoterapi ve Psikoterapi) iyileşir ve böylelikle kariyerine damgasını vuran eserini (Piano Concerto No. 2) tamamlaması mümkün olur. Rachmaninoff, bu ünlü bestesini, Dr. Nikolai Dahl’a ithaf etmiştir. İlk Piyano Konçertosundan sonra dönemin eleştirmenleri tarafından yoğun şekilde eleştirilen ve bu yüzden ağır bir ruhsal bunalım yaşayan Rachmaninoff, 27 yaşında yazdığı İkinci Piyano Konçertosu yazarlara özgü bir sorun olan “Yazma Tıkanıklığından” ve “Kronik Depresyondan” kurtulduğunun göstergesi niteliğindedir.

Rachmaninoff’un yaşadığı tüm ağır sağlık problemlerine (kanser, depresyon) rağmen aldığı psikolojik destek; yeteneğinin ve becerilerinin unutulmaz konçerto eserleri şeklinde ortaya çıkmasına imkan sağlamıştır.

Bu nedenledir ki, Rachmaninoff’un hayatındaki ve duygusal dünyasındaki sarsıcı iniş-çıkışlara, depresif çöküntülere ve sosyal anlamda içine kapandığı, kendisini tam anlamıyla izole ettiği zamanlara rağmen yüzyıllarca konuşulacak, üst düzey sanat eserlerine imza atmasında —  mental berraklığa ulaşmasında — psikoloji disiplininin katkıları yadsınmaz düzeydedir.

Kaynakça

1-Sergei Rachmaninoff and Depression

2-Piano Concerto No.2 (Rachmaninoff)

WhatsApp Mesajı
1
Psikolog D. Kenan Akyol
Merhaba, psikolojik danışmanlık bilgi ve randevu talepleriniz için Whatsapp üzerinden mesaj bırakmanız yeterlidir. En kısa sürede size dönüş yapılacaktır.