Çocuklar için Satranç: Aileler için Faydalı Öneriler

Konu Başlıkları

Satranc’ın Tarihi ve Psikolojik/Gelişimsel olarak Faydaları

“Amerika Satranç Birliği’ne göre satrançta ilk on hamlede oynanabilecek yaklaşık 170 oktilyon (169.518.829.100.544.000.000.000.000.000) farklı seçenek vardır.”

Satranç, Mısır Piramitlerine işlenmiş kabartmalardan tutun yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış Hindistan’a, Yavuz Sultan Selim’in İran Şahı ile oynadığı tarihi satranç maçına kadar tarihi binlerce yıl öncesine dayanan ve tüm coğrafyalara yayılmış bir zeka oyunudur. Tarihinin bu kadar eski olması beraberinde bir satranç felsefesini, her toplumun kendi tarzını geliştirmesini ortaya çıkarır. Her ne kadar zeka oyunu olarak kategorize edilse de bir “Satranç Eğitmeni” olarak satranç eğitimleri sırasında satrancın çocuklara; 

— Kendi kararlarını almayı ve sonuçlarını oyun tahtasında görmeyi

— Beklemeyi öğrenmeyi ( Rakibine saygı duymayı, sırası gelene kadar düşünmeyi ve zamanı etkili ve verimli bir şekilde kullanmayı)

— Kazanmak için çok farklı açılardan bir şeye bakabilmeyi (rakibinin bakış açısını da analiz etmeyi)

— Zamanını etkili, verimli kullanmayı ve zaman baskısı altında stresli bir durumda sağlıklı kararlar verebilmeyi (Ne kadar iyi oynanırsa oynansın eğer süre iyi kullanılmazsa oyun süre yetersizliğinden kaybedilebilir.)

— Dikkatini dağıtan şeyleri eleyerek oyuna ve hedefine konsantre olabilmeyi (Dikkati ve odaklanmayı geliştiren boyut)

— Özellikle çocukluk döneminde anne/babanın oyuna desteği olmadan kendi kararları ile hamleler yaptığı için özgüven ve benlik saygısını geliştirmesi gibi hem kişilik hem de zeka anlamında çocukların birçok alanda gelişim ve kazanımlar elde etmesini sağlar. 

Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalara göre satranç çocuklarda bilişsel fonksiyonları (Beynin her iki yarım küresini de aynı anda çalıştırdığı)  ve IQ’yu geliştirmesinin dışında zor ve mücadele gerektiren bir oyunu kazandıktan sonra kendilerine güven ve saygı anlamında da gelişme katederler. Belli bir konuda özgüven sahibi olan çocuklar bunu sosyal yaşamlarına da taşıyarak günlük yaşantılarında çok daha özgüvenli, kararlarını iyi hesaplama becerileri kazanırlar.

Bu anlamda çocuklarınızla satranç oynamak çocuklarınızın:

— Özgüven, benlik saygısı, dikkatlerini/konsantrasyonlarını geliştirmeyi ve sürdürübilmelerini, yaşamdaki birçok şeye farklı açılardan bakabilmesini, zamanını verimli ve etkili kullanabilme becerileri gibi birçok anlamda gelişmelerini sağlayacaktır. 

Referans: Shannon Sayısı
WhatsApp Mesajı
1
Psikolog D. Kenan Akyol
Merhaba, psikolojik danışmanlık bilgi ve randevu talepleriniz için Whatsapp üzerinden mesaj bırakmanız yeterlidir. En kısa sürede size dönüş yapılacaktır.