Bir Savunma Mekanizması: Bastırma Bilinçaltına Attıklarımız

Konu Başlıkları

Psikolojik bir Savunma Mekanizması olan Bastırma Nedir?

Sigmund Freud’un bulduğu Psikolojik Savunma Mekanizmalarından ilki olan Bastırma (Repression), kişiyi rahatsız eden duyguların, düşüncelerin, dürtüsel isteklerin ve geçmiş yaşantıların/hatıraların “bilinçli zihninizden bilinçsiz bir şekilde engellenmesini” ifade eden bir savunma mekanizmasıdır. Her savunma mekanizmasının bir amacı vardır. Bastırma savunma mekanizmasının amacı ise kişide kaygı ve stres yaratan, suçluluk hislerini ve bu duyguların “Ego” üzerinde yarattığı baskıyı azaltmaktır.  

Bastırma Savunma Mekanizmasını neden kullanırız?

İnsanlar geçmişlerinde kendilerini rahatsız eden birçok şey yaşamış olabilir. Bunlar travmatik yaşantılar, fobiler, stresli durumlar, dalga geçilen durumlar, utanç verici anlar (bunların travmatik olması şart değildir.), küçük düşürülen durumlar, kişinin benliğinin hasar aldığı hazmedemediği konuşmaları dahi bu listeye ekleyebiliriz. 

Bastırma savunma mekanizması günlük yaşantılarımızda aklımıza geldikçe bizi rahatsız eden konuşmaları, görüntüleri, anıları bilinçaltının derinliklerine gönderir. Çünkü geçmişe dair kişinin hazmedemediği, aklına geldikçe onu huzursuz eden, kimi zaman bulunduğu ortamdan tamamen koparak o “an’a” hapsolmasını, içinden çıkamadığı, rahatsızlık duyduğunu konuları sanki bilincinde tekrar yaşıyormuşçasına etkilendiği için bu durumlar kişinin yaşamında bozulmalara yol açar. Kişinin hayatına devam edebilmesi için de bunları geride bırakması gerekir. Bu durum tıpkı kimi zaman insanların bulunduğu odada bakışlarının bir yere sabitlenerek geçmişe dalmasına, etrafını, sesleri unutmasına adeta başka bir zamana geçiş yapmasına benzer. 

Bastırılan duygular Sigmund Freud’un belirttiği üzere “asla ölmez, sadece diri diri gömülürler ve daha sonra korkunç şekillerde (Hortlaklar gibi)  geri dönerler.” Bu yüzden duyguları, düşünceleri bastırmak, halının altına süpürmek kişiyi stres ve kaygıdan bir nebze uzaklaştırabilir ancak tamamen sorunun çözümüne hizmet etmez. 

Bu nedenle kişinin yaşamında tıkandığı, sorunlar yaşadığı, kimi zaman sürekli karşısına çıkan olumsuz durumları anlayabilmesi bir anlamda bastırdığı şeyleri anlamasından geçer. 

Referance: Featured Image

WhatsApp Mesajı
1
Psikolog D. Kenan Akyol
Merhaba, psikolojik danışmanlık bilgi ve randevu talepleriniz için Whatsapp üzerinden mesaj bırakmanız yeterlidir. En kısa sürede size dönüş yapılacaktır.