Ruminasyon: İçsel Tartışmalar Geçmişte Yaşananları Sürekli Düşünmek

Konu Başlıkları

Ruminasyon

“Kendinizi ne kadar çok tanırsanız, başkalarında gördüklerinize karşı o kadar sabrınız olur.”

— Erik Erikson

Ruminasyon Nedir?

Ruminasyon asıl anlamıyla “Geviş Getirme” anlamına tekabül etse de psikolojik anlamdaki karşılığı kişinin belli bir anıya, geçmişte yaşadığı bir şeye takılıp kalması ve sürekli bu konuları düşünmesi, tabiri caizse uzaydaki kara deliklerin her şeyi yutmasına benzer bir şekilde kişinin o anki bütün düşüncelerini bir kenara bırakıp o konuyu saatlerce uzun uzadıya düşünmesine neden olan bir düşünme halidir. Bu yönüyle ruminasyonu, düşünce düzeyinde geviş getirmeye benzetebiliriz. Çünkü Ruminasyon aslında kişinin geçmişte yaşadığı ve benliğine, kişiliğine kabul ettiremediği, sindiremediği şeyleri üzerinden aylar yıllar geçmiş olsa dahi tekrar geri çağırıp sürekli bu konular üzerinde düşünmesidir. 

Ruminasyonun Nedenleri

1- Depresyon 

2- Yaygın Anksiyete Bozukluğu

3- Obsesif Kompulsif Bozukluk

4- Fobiler

5- Travma Sonrası Stres Bozukluğu

En sık ruminasyon yaşadığınız anıları, konuları düşündüğünüzde bunların aslında hiç birinin aklınıza gelişi güzel gelen görüntüler, düşünceler olmadığını fark etmemeniz namümkün. Sindiremediğiniz geçmiş yaşantılar, yarım kalmış cümleleriniz ve “ifade edemediğiniz” duyguların aslında sizleri sorunun kaynağına götüren kıyafete takılan dikenli bitkilerin yolumuza devam etmemiz için arkamızı dönerek ondan kurtulmamızı gerektirdiğine benzer bir şekilde bizlere hatırlatır. “Keşke orda öyle yapsaydım, keşke bunu söyleseydim, acaba böyle yapsam her şey daha farklı olur muydu, buna nasıl sesimi çıkaramadım” gibi cümleler ruminatif düşünce içeriklerine örnekler olarak paylaşılabilir. 

Bu nedenle; Ruminasyon yaşadığınız konuların listesini yazmak ve not almak, bu konulara farklı açılardan bakmak, kendinizi suçlamadan/yıpratmadan “peki ben bir şeyleri iyileştirmek, değiştirmek için neler yapabilirim? gibi soruları düşünerek ruminasyon modunda olduğunuzu fark ettiğinizde kendinize hatırlatmalar yaparak ruminasyonun olumsuz etkilerini minimize edebilir, çözüm geliştirebilirsiniz.

Referance: Source of Obsession, Overthinking and Rumination

WhatsApp Mesajı
1
Psikolog D. Kenan Akyol
Merhaba, psikolojik danışmanlık bilgi ve randevu talepleriniz için Whatsapp üzerinden mesaj bırakmanız yeterlidir. En kısa sürede size dönüş yapılacaktır.