İyi Bir Kış Mevsimi için: Psikolog Önerileri

Konu Başlıkları

Kış mevsimi insan psikolojisini en yoğun etkileyen mevsimlerin başında gelir çünkü “Mevsimsel Depresyon” en sık bu dönemlerde ortaya çıkar. Havaların soğumaya başladığı, doğanın daha soluk renklere büründüğü bu mevsimde insanlarda genel olarak motivasyon eksikliği, yataktan güçlükle kalkmak, gün içinde enerjisiz, yorgun hissetme, iştah durumlarında değişimler  gibi birçok davranış ortaya çıkabilirken duygu anlamında daha üzüntülü, içe kapanık, kasvetli bir mood gözlemliyoruz. Güneş ışığını daha az görmek, karanlık ve soğuk geçen uzun saatler ve en önemlisi çevremizdeki değişim, daha yoğun kapalı ortamlarda ve yapay ışıklar altında zaman geçirmek psikolojiyi olumsuz yönde etkilerken aynı zamanda insanların daha içe kapanık, üzüntülü bir anlamda kendini koruma modunda geçirebiliyor. (Tıpkı canlıların kış uykusuna yatarak bu dönemde korunaklı bir alanda uyuyarak geçirmeleri ve bu dönemi atlattıktan sonra bahar ayında tekrar doğaya açılmaları gibi) 

Ancak psikolojik anlamda kış mevsimini iyi geçirmek önemli ölçüde kişinin yaşamında onu etkileyen çevresel, yaşam düzeni, hormonal boyutlar başta olmak üzere bu alanlarda yaşam kalitesini, psikolojik iyi oluş halini geliştiren adımlar atmasıyla mümkün. 

Bu önemli başlıkları sıralayacak olursak;

1- “Daha az haberler izlemek.” Kış mevsimi boyunca insanlar evde, kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirdiği için bu yaklaşık olarak insanların ekran, telefon, tv karşısında geçirdiği sürenin artması anlamına geliyor bu nedenle haberler gibi kişide stres yaratacak içerikleri daha az izlemek kişinin daha az stres, kaygı hissetmesine, haberlerden kaynaklı stresli konuların zihninde daha fazla yer kaplamasına engel olmasını sağlar.

2- “D vitamini açısından zengin gıdalarla beslenmek”. D vitaminin Depresyon ile ilişkisi üzerine yapılan bir araştırmaya göre “Depresyonda olan kişilerin D vitamini değerlerinin düşük olduğunu ve aynı şekilde D vitamini değerleri düşük olan insanların depresyon açısından daha büyük bir risk taşıdığı buunmuştur.

3- “Havalar her ne kadar soğuk da olsa uygun zaman aralıklarında güneş ışığı almak, yürüyüş yapmak” “Serotonin” Nörotransmitterinin dengelenmesini, uyku ve bağışıklık anlamında önemli olan Melatoninin üretilmesine ve Sirkadiyen Ritminin dengelenmesine ve D Vitamini anlamında bütünsel anlamda bir denge ve iyileşmeye katkıda bulunur. 

4- Kış aylarında gündüz saatlerinin kısalması, güne karanlık başlamak her ne kadar kişinin uyku/uyanıklık dengesini etkilese de “rutin olarak aynı saatlerde uyanıp, uyanmak” kişinin kalibrasyonunu sağlaması açısından çok faydalı olacaktır. Ayrıca uykuya daha sağlıklı bir şekilde geçiş yapması için uyuma saatinizden yarım saat önce elektronik cihazları kullanmamak, hafif bitki çayı ve loş ışık ile uyku modunu oluşturmak uyku ve kaliteli dinleme açısından çok faydalı olabilir.

5- “Yürüyüş ve Egzersiz yapmak.” “Bir insanın en iyi ilacı yürüyüştür.” der Tıbbın Babası olarak bilinen Hipokrat. Düzenli olarak egzersiz ve yürüyüş yapmanın duygusal anlamda daha iyi hissetmeden tutalım, fiziksel sağlığın iyi oluşun psikolojik anlamda da kişiyi güçlendirmesine, iyi oluşuna katkıda bulunmasına kadar Kış aylarında özellikle insanların daha çok kapalı alanlarda bulunduğu, daha az hareket etttiği bu mevsimde özellikle faydalı olacak önerilerden birisi.

Kaynakça: Winter Blues and Seasonal Affective Disorder

WhatsApp Mesajı
1
Psikolog D. Kenan Akyol
Merhaba, psikolojik danışmanlık bilgi ve randevu talepleriniz için Whatsapp üzerinden mesaj bırakmanız yeterlidir. En kısa sürede size dönüş yapılacaktır.