Beethoven’ın Çocukluğu

Konu Başlıkları

“Kendi hatalarınızı kendinize itiraf etmekten daha dayanılmaz birşey yoktur.” Ludwig van Beethoven

Beethoven’ın çocukluğunu incelediğimde dikkatimi çeken ilk noktalardan biri Beethoven’ın resmi belgelere göre 1770 yılında doğmasına rağmen birçok belgenin kendisine gösterilmesine rağmen ısrarla 1772 yılında doğduğunu belirtmesiydi. 

Babasının neredeyse her gün döverek, mahzene kapatarak psikolojik ve fiziksel şiddet göstererek müzik eğitimi verdiği Beethoven’ın çocukluğunun travmatik olan bu boyutunu bildiğimizde yaşı konusunda neden katı bir tutum gösterdiğini, neden ısrarla 2 yaş daha küçük olduğu konusunda ısrar ettiğini, gerçek belgeler olsa bile neden bunu inkar etmeye yöneldiğini bir anlamda anlayabiliyoruz. Çünkü travmatize olmuş, sağlıklı bir çocukluk geçirmemiş insanları incelediğimizde ortak nokta olarak bu insanların yaşlarından çok önce olgunlaştıklarını görüyoruz. 

Bu detayların da ışığında toplumda kimi zaman insanların yaşları ile ilgili “küçük beyaz yalanlar” söyleyebildiklerini görüyoruz. Bu durumu genellememekle beraber, Beethoven’ın tutumunu psikoloji bilgisi ile birleştirdiğimizde diyebiliriz ki yaşı ile ilgili yanıltıcı bilgi veren insanların aslında büyümek konusundaki dirençleri, inkarları bir anlamda bizleri yaşanmamış, özlem duyulan birçok duygudan mahrum bir çocukluk geçirmiş olmaları kuvvetle muhtemel. Bu anlamda yeterince mutlu ve sağlıklı yaşanmayan çocukluk dönemi zaman içinde insanın karşısına büyümeyi inkar etme tavrı olarak çıkabileceğini düşünebiliriz. 

Bu durum bizleri anlamlı bir noktaya götürüyor;

Bir insanın fizyolojik yaşı dışında psikolojik anlamda da bir yaşı olabilir mi? İnsanların gerçek yaşları ile kendilerini hissettikleri yaşları arasındaki fark ne anlama geliyor. İnsanın kendisini tam olarak gerçek yaşında hissetmesi ile yaşından çok küçük veya yaşından çok daha olgun hissetmesi ile o insanın yaşam doyumu, hayattan beklentileri arasında bir ilişki var mı şeklinde çok anlamlı sorular üzerine düşünmemizi sağlıyor Beethoven’ın yaşam öyküsü.

Görsel: Beethoven Museum – Bonn, Germany

WhatsApp Mesajı
1
Psikolog D. Kenan Akyol
Merhaba, psikolojik danışmanlık bilgi ve randevu talepleriniz için Whatsapp üzerinden mesaj bırakmanız yeterlidir. En kısa sürede size dönüş yapılacaktır.